The Schengen Area was formed in 1995 and is an area comprising 26 European countries.  22 EU countries and 4 non-EU (Iceland, Norway, Switzerland, Liechtenstein) that have officially abolished all passport and all other types of border restriction at their mutual borders. The area mostly functions as a single jurisdiction for international travel purposes, with a common visa policy.

Third country Visitors to Schengen countries need only pass-through immigration checks when entering the zone itself. Once inside the travel area, it is possible to cross the borders of member states without any further checks or national visas. 

All EU citizens can stay as tourists in another EU country for up to three months with a valid passport or identity card. They may also reside in another Member State for business purposes, retaining the right to equal treatment with nationals of the Member State. Entrepreneurs have the right of free establishment and students have the right to study anywhere in the EU.

Traveling to a Schengen member state from late 2022 onwards will require tourists to register for an ETIAS, for short trips of up to 90 days. If Cyprus becomes a member of the travel zone this will be required on a visit to the island nation.

This visa waiver can be obtained quickly online and once approved allows travelers to visit all Schengen members.

At present, Cyprus is currently one of a handful of EU member states that have not yet successfully joined the passport-free travel area of the Union. The EU nations that remain non-Schengen countries include also: Croatia, Ireland, UK, Romania, Bulgaria

Of this selection, Ireland and the UK are Schengen exempt and Croatia is in the final stages of accession to the travel area. Additionally, Bulgaria and Romania have completed the five-step evaluation process and are waiting for official confirmation from the EU to become full Schengen members.

The Republic of Cyprus has announced that it has formally started the process of joining the Schengen area. This was announced by Cyprus’s Foreign Affairs Minister Nikos Christodoulides who revealed that the declaration of readiness was submitted in September 2019 and that the country would begin the next steps to Schengen membership immediately.

Now that Cyprus has declared its intent to join Schengen it enters a period of evaluation from the EU which will carry out a series of assessments in the areas of border management, the return of illegal immigrants, visa issuance, the Schengen IT systems, police, and judicial cooperation. 

A step forward took place in July 2020. The Office for the Protection of Personal data announced that after an evaluation, Cyprus meets the criteria in the field of personal data to join the Schengen Area, paving the way for other assessments with the goal of full integration of Cyprus in the free movement zone. The evaluation process on all aspects will continue.

Foreign property Analysts forecast a major surge in Cypriot property rates after Cyprus becomes a Schengen member and recommend foreign investors to buy real estate in the country before prices go up. A UK Property office specializing in Investments in many countries recently published an article under the title:  Cyprus will soon join the Schengen zone. Now it’s high time to buy property!

[Greek text following]

Η ζώνη Σένγκεν ιδρύθηκε το 1995 και είναι ένας τομέας που αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες. 22 χώρες της ΕΕ και 4 χώρες εκτός ΕΕ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) που έχουν καταργήσει επίσημα όλα τα διαβατήρια και όλους τους άλλους τύπους περιορισμού των συνόρων στα κοινά σύνορά τους. Η περιοχή λειτουργεί ως ενιαία δικαιοδοσία για διεθνείς ταξιδιωτικούς σκοπούς, με κοινή πολιτική θεωρήσης.

Οι επισκέπτες τρίτων χωρών χρειάζονται μόνο διενέργεια ελέγχων μετανάστευσης μόνο όταν εισέρχονται στην ζώνη Σένγκεν. Μόλις εισέλθουν στην περιοχή ταξιδιού, μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα των κρατών μελών χωρίς περαιτέρω ελέγχους ή βίζα.

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να μείνουν ως τουρίστες σε άλλη χώρα της ΕΕ για έως και τρεις μήνες με έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Μπορούν επίσης να διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος για επαγγελματικούς σκοπούς, διατηρώντας το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους του κράτους μέλους.
Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και οι σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να σπουδάζουν οπουδήποτε στην ΕΕ.

Το ταξίδι σε ένα κράτος μέλος Σένγκεν από τα τέλη του 2022 και μετά θα απαιτήσει από τους τουρίστες να εγγραφούν σε Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού, για σύντομα ταξίδια έως και 90 ημέρες. Εάν η Κύπρος γίνει μέλος της ταξιδιωτικής ζώνης, αυτό θα απαιτείται σε μια επίσκεψη στην Κύπρο.
Αυτή η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βιζας μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα στο διαδίκτυο και μόλις εγκριθεί οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν όλα τα κράτη μέλη της Σένγκεν.

Προς το παρόν, η Κύπρος είναι σήμερα ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί με επιτυχία στην ζώνη χωρίς την θεώρηση διαβατηρίων της Ευρωπαικής Ένωσης. Τα έθνη της ΕΕ που παραμένουν ως χώρες εκτός Σένγκεν περιλαμβάνουν επίσης: Κροατία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Από αυτήν την επιλογή, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρούνται από τη ζώνη Σένγκεν και η Κροατία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ένταξης. Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης πέντε βημάτων και περιμένουν επίσημη επιβεβαίωση από την ΕΕ για να γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία ένταξης στον χώρο Σένγκεν. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι η δήλωση υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ότι η χώρα θα ξεκινήσει αμέσως τα επόμενα βήματα για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.

Τώρα που η Κύπρος έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ενταχθεί, μπαίνει σε μια περίοδο αξιολόγησης από την ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιήσει μια σειρά αξιολογήσεων στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων, της επιστροφής παράνομων μεταναστών, της έκδοσης βίζας, των συστημάτων πληροφορικής για ζώνη Σένγκεν, της αστυνομίας, και της δικαστικής συνεργασίας.

Ένα βήμα προς την ένταξη πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020. Το Γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανακοίνωσε ότι μετά από αξιολόγηση, η Κύπρος πληροί τα κριτήρια στον τομέα των προσωπικών δεδομένων για ένταξη στον Χώρο Σένγκεν, ανοίγοντας το δρόμο για άλλες αξιολογήσεις με στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας. Η διαδικασία αξιολόγησης για όλες τις πτυχές θα συνεχιστεί.

Οι αναλυτές ξένων ακινήτων προβλέπουν σημαντική αύξηση των κυπριακών τιμών ακινήτων μετά την ένταξη της Κύπρου ως μέλος Σένγκεν και προτείνουν ξένους επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα προτού αυξηθούν οι τιμές. Ένα γραφείο ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ειδικεύεται στις επενδύσεις σε πολλές χώρες δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με τον τίτλο “Η Κύπρος θα ενταχθεί σύντομα στη ζώνη Σένγκεν. Τώρα είναι καιρός να αγοράσετε ακίνητα!”